Julebryg 2016

Fredag den 4. november 2016 er det J-dag, og dermed er alle årets julebryg på markedet. Der er rigtig mange at vælge imellem, så der er julebryg for enhver smag. Det er også denne dag medlemmerne af Selskab for Vestjysk Ølkultur, SVØ, mødes for at smage på og kåre årets julebryg.

SVØ havde udvalgt 12 forskellige julebryg, som blev præsenteret for medlemmerne ved blindsmagning. Der var et både gamle kendinge og nyheder på programmet, blandt andet var Julefablen fra det lukkede Baggårdsbryggeri i Holstebro genopstået. For dem der kan huske den, så lignede den sig selv ret meget, synes jeg. Op til julebrygsmagningen blev SVØ kontaktet af et tidligere medlem på Færøerne, Bjarne Juul Pedersen. Han havde kontakt til det nye færøske bryggeri Okkara og sørgede for, at deres julebryg, Okkara Jul, nåede frem til vores smagning. Tak for det Bjarne. Bryggeriet Okkara blev i øvrigt hjulpet godt i gang af den tidligere brygmester og direktør på Thisted Bryghus, Peter Klemensen.

Som sædvanlig blev julebryggene bedømt på farve og skum, duft, smag og eftersmag. Medlemmerne gav julebryggene point helt efter hvordan hver enkelt mener en god julebryg skal være.

SVØ havde delt julebryggene op i 2 klasser, en ”mild” klasse med julebryg til og med 6% og en klasse med de stærke julebryg over 6%.

Da smagningen var overstået og pointene talt sammen, kunne Selskab for Vestjysk Ølkultur kåre Julebryggen fra Bryggeriet Herning som Årets Julebryg i den milde klasse medens titlen som Årets Julebryg i den stærke klasse gik til Ale no. 24 fra Bryggeriet Refsvindinge. Julebryggene blev placeret i denne rækkefølge: 

Den milde klasse:
Nr. 1 Julebryg, Bryggeriet Herning (3)
Nr. 2 Okkara Jul, Bryggeriet Okkara, Færøerne (4)
Nr. 3 Mors Jule Stout, Bryggeriet Refsvindinge (5)
Nr. 4 Jóla Bryggj, Föroya Bjór (1)
Nr. 5 Ludvigs Jul, Mylius Erichsen Bryghus (2)

Den stærke klasse:
Nr. 1 Ale no. 24, Bryggeriet Refsvindinge (7)
Nr. 2 Jule Bocken, Viborg Bryghus (10)
Nr. 3 Stærke Julius, Bryggeriet Refsvindinge (12)
Nr. 4 Merry Christmas, Hancock Bryggerierne (6)
Nr. 5 Jule Fabel, Baggårds Bryggeriet, Nibe Bryghus (8)
Nr. 6 Skt. Nikolaus, Thisted Bryghus (11)
Nr. 7 Skt. Peter, Thisted Bryghus (9)