Julebryg for enhver smag

Selskab for Vestjysk Ølkultur havde udvalgt 13 forskellige julebryg, da foreningen havde inviteret medlemmerne til julebrygsmagning fredag den 6. november. Selskab for Vestjysk Ølkultur blev stiftet i 1991, så det var 25. gang foreningen inviterede til julebrygsmagning.

Smagningen foregik som blindsmagning, og de ca. 40 deltagere havde på forhånd fået at vide hvilke julebryg, der skulle smages på, men rækkefølgen var tilfældig. Så selv om mange havde nogle favoritbryg, skulle smagsprøverne have point ud fra deltagernes mening om bryggenes udseende – farve og skum, duft, smag og eftersmag. Hver deltager gav smagsprøverne point efter en skala fra 1 til 5, hvor 5 point er bedst ”fuldstændig efter min smag”. De julebryg, der bedømmes som ”langt fra min smag”, må nøjes med 1 point.

Der var stor forskel på julebryggene, så man kan sagtens finde sin egen favorit i det store udvalg der findes ude i butikkerne. Det gælder bare om at prøve sig frem.

Foreningens formål med prøvesmagningen var at kåre årets bedste julebryg. I det endelige resultat, blev julebryggene delt op i 2 klasser, en klasse for ”alkoholsvage” på op til 6% og en klasse for stærke på over 6%. Opdelingen gør bedømmelsen mere fair, fordi bryggerierne kan bruge flere råvarer til at give smag, når de laver de stærke bryg.

Da smagningen var slut og pointene talt sammen, kunne Selskab for Vestjysk Ølkultur kåre de to bedste julebryg.

I klassen op til 6% blev Jóla Bryggj fra det færøske bryggeri Föroya Bjór nr. 1. Dermed blev det til et glædeligt gensyn med den færøske julebryg, som ikke har været med i foreningens prøvesmagninger de seneste år.

I klassen for de stærke bryg satte Jule Bocken fra Viborg Bryghus sig igen i år på første pladsen.

Resultatet i klassen op til 6% blev:

 1. Jóla Bryggj fra Föroya Bjór
 2. Mors Jule Stout fra Bryggeriet Refsvindinge
 3. Julebryggen fra Bryggeriet Herning
 4. Jule Hyg fra Bryggeriet Refsvindinge
 5. Jule Ale fra Thisted Bryghus
 6. White Christmas fra Bryggeriet Fuglsang

Resultatet i klassen over 6% blev:

 1. Jule Bocken fra Viborg Bryghus
 2. Merry Christmas fra Hancock Bryggerierne
 3. Julebryg fra Hancock Bryggerierne
 4. Skt. Nikolaus fra Thisted Bryghus
 5. Ding Dong fra Bryggeriet Fuglsang
 6. Christmas Special fra Randers/Raasted Bryghus
 7. Julebryg fra Struer Håndbryg